Artikel

 

Ampih Pare

            Upacara Ampih Pare nyaeta mangrupakeun upacara nyimpen hasil panen ti sawah atawa huma ka leuit ( tempat  nyimpen pare). Tina prakna acara  nu dimimitian ku maca dua kalimat syahadat disusul ku doa “pangrajah”, salapan lalaki nu mancen tugas katenjo silih gentian ngajingjing sageugeus pare nu dibawa ka hareupeun leuit. Di bareungan ku doa pangrajah tadi, hiji-hiji tina salapan lalaki nu mancen tugas ngajingjing geugeusan pare tadi ngasupkeun geugeusan pare nu dijingjingna ku cara ngalungkeun pare ke liang panto leuit.

Tina salila prosesi ngasupkeun ka salapan geugeusan pare tadi kana jero leuit, ditutur ku dalingdingna sora angklung, kendang, bonang jeung gong tur sora suling lagu papalayung. Diteruskeun ku acara sasajen nu ditujukeun pikeun rasa sukur ka Dewi Sri kana hasil panen nu geus ditarima ku para patani,

Ampih Pare nyaeta salah sahiji tina kabudayaan nu diwariskeun ku karuhun urang sunda nu wajib ku urang sadaya diriksa, diraksa tur dimumule, salaku ti rundayan panerus pupuhu-pupuhu urang sadaya. Hiji rasa miboga kana kabudayaan karuhun keur urang sadaya diwujudkeun ku pangaweruh kana titih wanci sajarahna, najan prakna geus tara ku urang tepungan jeung lakonan.

Ampih Pare kabudayaan nu aya di Kabupaten Sumedang, Cianjur, Karawang jeung Subang.

Kantunkeun Balesan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Robih )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Robih )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Robih )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Robih )

Connecting to %s

%d bloggers like this: